torsdag den 29. september 2011

Marathon optakt

VI ankom til Berlin torsdag sidst på eftermiddagen og mødtes med min søster og svoger ved den tidligere Berlin Tempelhof lufthavn (hvor der var luftbro efter 2. verdenskrig). Her var der dels udlevering af startnumre dels stor sportsmesse.

HANGARERNE var fyldt med fristelser i form af løbegear fra alle tænkelige mærker - sko, tøj, ure, energiprodukter, vabelplastre, etc. Én hangar var primært med stande, hvor marathon-arrangører gjorde reklame for deres marathonløb.

EFTER en smagsprøve på den alkoholfrie Erdinger, som man får tilbudt efter målgang, og lidt mad, tog vi ud til lejligheden i Steglitz, hvor vi studerede det udleverede materiale.

FREDAG var der dømt sight-seeing i smukt sensommervejr. Vi var forbi Berliner Dom, Berliner Fernsehturm og dernæst ude og se på resterne af muren:






OG så forbi det legendariske Checkpoint Charlie:



inden vi sluttede dagens sightseeing af med en "balje" kaffe på Star Buck.

LØRDAG øvede vi os lidt på at stå tidligt op, da vi skulle deltage i Frühstückslauf fra Schloss Charlottenburg til det Olympiske Stadion. Løbet er et stille og roligt opvarmningsløb, hvor mange møder udklædte op. Vi jokede lidt med, at vi sikkert ville møde nogle, vi kendte, blandt de ca. 10.000 deltagere. Og midt i mængden lykkedes det os faktisk at spotte et kendt ansigt i en flok vikinger - det var deltagere fra vores lokale løbeklub.

TUREN til det Olympiske Stadion foregik i adstadigt tempo og med bølge og klapsalver undervejs. Efter en halv runde på stadion, kom vi ud til morgenmadsboderne. Vi havde medbragt et par poser, så vi kunne samle "provianten" ind - der var trængsel omkring boderne - og bagefter finde et sted og sidde og spise det store morgenmåltid.

LØRDAG eftermiddag tog vi ind til målområdet ved Brandenburger Tor for at se Inline-skating Marathon - og samtidig kunne vi lige få en fornemmelse af området inden vi selv skulle i ilden.


Ved "Denkmal für die ermordeten Juden Europas"

LØRDAG aften blev der snakket strategi, monteret startnummer og chip og gjort alt klart til næste dag. Og så var det ellers tidligt i seng - spændte på næste dag og om vi kunne falde i søvn.

onsdag den 21. september 2011

Next stop Berlin

I dag ankom min mor, som skal være børne-, hunde- og huspasser de næste dage, hvor vi tager til Berlin. Børnene er spændte og har glædet sig til hyggedage med mormor.

VI har pakket og er næsten klar til afgang i morgen tidlig - mangler bare vores proviant til busturen. Der blev også plads til en god bog og lidt strikketøj i tasken. Turen derned skal nydes - dejligt med læse/strikketid.

JEG glæder mig vanvittigt til endelig at stå til start, men er også meget spændt. Holder benene, kan jeg gennemføre taktikken, og bliver dette blot det første af mange marathon'er?

VI "ses" om en uges tid!

tirsdag den 13. september 2011

Hindbærskoven - fotodok

HER er lidt fotodokumentation fra min tur forleden gennem Hindbærskoven - som vi kalder en af vores nye yndlingsture i nabolaget. Billederne er taget med mobilos og nogle i løb, så kvaliteten er ikke den bedste, men det giver nok et indtryk alligevel.


Først langs å-dalen med byen på den anden side





dernæst åbne marker og ådal så langt øjet rækker




høstede marker og ådalen




Rå natur




Køer på græs i det fjerne




og nogle gange får lige her bag hegnet




mere kvæg




På vej op ad sandbakken




snart ved toppen




Tilbageblik fra sandbakken




Hindbærskoven - hindbærkrat på begge sider af markvejen




glimt fra hindbærskoven




på vej hjem - lige en lille stigning mere og majsmarker til begge sider




Trætte ben?!


torsdag den 8. september 2011

Løbsberetning - 24 timers løb Viborg

ANDEN weekend i august stod der 24 timers løb på kalenderen sammen med kollegaer fra mit arbejde. Vi stillede med et hold i kategorien op til 24 løbere med nedskruede forventninger i forhold til sidste år, hvor vi ellers var meget opsatte på, at vi skulle give den et ekstra hak i år.


Stemning langs Søndersø i Viborg

LØRDAG eftermiddag var vi sat på til at løbe. Manden og jeg skulle hver have 3 omgange, og Jakob og Astrid var sat på til 2 omgange. En ven havde meldt sin ankomst i weekenden, og da han også løber, var han nem at overtale til at tage et par omgange for holdet.

JAKOB tog første tur - han var meget opsat:



DET gik rigtigt fint, og han klarede runden i 27:51 minutter.



Desværre fik han store smerter i den ene hæl, og vi var lidt spændte på om han kunne klare en runde mere.

ASTRID blev sendt af sted af Jakob - her står hun og venter



MENS moren og lillesøster ser spændt til:






ASTRID kom rundt i den flotte tid 30:06 og var godt tilpas. 
IMENS blev der hygget gevaldigt i og omkring vores telt:

DER var masser af gode forsyninger - kaffe, kage, vand, frugt, chokolade og meget mere.

MIN løbemakker dukkede op for at heppe - skønt at se hende.


OG snart var det tid til mine 3 runder, som jeg havde besluttet skulle løbes lige i rap - så fik jeg jo en lang træningstur ud af det. Manden løb en af sine ture lige før mig - den skulle bare have gas. Vores ven havde lagt pres på ham, men det var min mand, der løb hurtigste runde i tiden 23:45 :-)
Klar og lidt spændt
Fuld gas og snart i mål


MÅLET for mine runder var at finde et godt stabilt flow, så jeg kunne komme de godt 17 km. igennem med overskud, og ikke mindst nyde turen. Jeg var noget spændt på det, og var næsten ved at fortryde min beslutning efter torsdagens lange tur på 25 km. Men det gik bare supergodt og jeg virkelig nød mine 3 runder omkring Søndersø. 



BAGEFTER var der mad i teltet og mere hygge og snak:

Computeren midt på bordet har installeret stopur, så alle kan følge med i tiderne


MENS jeg havde været ude på mine 3 runder, havde min søde løbemakker været hjemme og hente løbesko og -tøj - og så løb hun lige Jakobs tur (Vi havde et par ledige numre), så han ikke skulle belaste sin hæl mere. Hun er simpelthen fantastisk!

STEMNINGEN var supergod, men da vi jo egentlig havde besøg fra Sjælland, kørte vi hjem ved 22-tiden - vi havde taget vores tørn, og havde indhentet ca. ½ time i forhold til tidsplanen. Og da det så ud til, at der kunne komme til at mangle en eller 2 løbere søndag formiddag, aftalte vi, at min løbemakker og jeg ville møde op igen næste dag, og evt. løbe en tur mere.

SØNDAG morgen var jeg i kontakt med en af de andre løbere. De ville gerne have os til at komme lidt før, da der måske skulle sættes ind med et par hurtige løbere for at nå en ekstra omgang.

Min seje løbemakker på vej af sted med sin hund
DER blev virkelig holdt øje med uret - hvis hun kunne løbe som dagen forinden, og jeg kunne give den en skalle på den næste omgang, så det ud til, at vi kunne nå at starte en omgang lige inden slusen blev lukket for sidste runde.

JEG blev sendt af sted ca. kl. 11.17 (iflg. min garmin), så der var 28 minutter til at nå rundt og sende en sidste mand de ca. 350 meter til målslusen. Der var ikke så meget at tænke på - bare fuldt skrald fra start af, så måtte det bære eller briste.

Stille og rolig overdragelse af stafetten


BENENE føltes friske - utroligt nok efter de lange ture, jeg havde været på dagene forinden, og det var rimeligt nemt at holde et godt tempo. Faktisk gik det så godt, at jeg løb med negativt split, men så var jeg også brugt godt op, da jeg nærmede mig skifteområdet. Og stor var min glæde, da jeg så min løbemakker klar til at give den max. gas de sidste ca. 350 meter.

HURTIGT kiggede jeg på uret - måske ville det kunne lade sig gøre. Iflg. mit ur var der et par minutter til slutfløjt. Nu var det bare at vente. Desværre gik der ikke mange minutter før min løbemakker var tilbage ved teltet. Hun var nået frem til målslusen blot 20 sekunder efter slutfløjtet....øv-øv! Men vi opnåede en 19. plads ud af 120 hold - 49 omgange som sidste år, men på noget bedre samlet tid.

TILBAGE var bare fælles løb til mål og nedpakning af telt og diverse grej. Resten af dagen stod på afslapning!


tirsdag den 6. september 2011

5:1 = marathon-tempo?

EFTER 2 træningsture på 25 km. der ikke just indgød mig tro på, at jeg kan gennemføre et marathon, gik jeg lidt i tænkeboks. Dels skulle der arbejdes med det mentale, og dels ville jeg afprøve en ny strategi.

TIDLIGERE har jeg læst om 5:1 metoden på IForm, men havde lagret den i baghovedet, som en strategi i tilfælde af skader. Jeg søgte mere information og besluttede mig for, at det måtte komme an på en prøve. Ville jeg kunne løbe 25 km. med overskud med denne metode? Og hvad ville det betyde for mit gennemsnitstempo? Helt overordnet drejer det sig om at gennemføre Berlin Marathon, men drømmen er at klare det i 6:00 min/km.

SØNDAG d. 28. august skulle forsøget gøres. Jeg fik oprettet en træning, hvor uret skulle give en alarm efter 5 minutter og efter 1 minut, osv. og så var det ellers afsted.

DA jeg havde løbet den første km. ventede jeg på første alarm - arghh - det viste sig, at jeg havde glemt at starte "træningen" på min garmin. Nå, mens jeg havde gåpause, fik jeg startet træningen, og så kørte det ellers.

MIT fokus blev flyttet fra hvor langt jeg nu havde løbet eller hvor langt jeg havde igen. Det drejede sig blot om næste sæt af 5:1. Og det var rimeligt nemt at holde flowet selv med 1 minuts gåpause indimellem.

I løbeintervallerne lå jeg på ca. 5:20/km. og i gå-intervallerne på ca. 8:45/km. Rigtigt dejligt var det, at jeg blev ved med at føle mig frisk i benene og uden problemer holdt tempoet. Der var ingen krise overhovedet, og blot et snert af træthed, da jeg rundede 22 km. Mentalt var det lige det jeg havde brug! Og så var det jo faktisk dagen efter min første mini-triatlon.

NU virker det pludselig rimeligt overkommeligt at gennemføre i fin stil. Endnu har jeg ikke besluttet mig for, om jeg løber hele distancen efter 5:1-metoden, eller om jeg tager de første 10 km. nonstop og derefter aflaster med 5:1 resten af turen. Eller om det bliver løb mellem depoterne, og gåpause ved depoterne, der ligger med 2,5 km. imellem. Eller noget helt tredie. Men det føles rigtigt godt at have en strategi og have den afprøvet med godt resultat.


Tænk om man kunne se så overskudsagtig ud i Berlin...


FAKTA: 24,43 km. - 2:19:25 - 16 grader, noget blæsende

søndag den 4. september 2011

AUGUST med løbesko på

LØBETRÆNINGEN i august satte rekord. I alt 207,08 km. blev det til i løbeskoene fordelt på 12 træningsture og 6 officielle løb. I august løb jeg også min hidtil længste træningstur på 25,58 km.

HER følger lidt om mine træningsture - de officielle løb får deres eget indlæg.

MÅNEDENS første træningstur blev en sen aftentur gennem Hindbærskoven. Det var meningen, at jeg skulle have løbet ruten igennem 2 gange, men mørket faldt på tidligere end jeg havde regnet med, så de sidste 5 km. blev omlagt til en mere åben rute, hvor træerne ikke ville tage den sidste rest lys.

FAKTA: 10,95 km. - 59:29 minutter - 20 grader, stille vejr.

2 dage senere, torsdag d. 4. august, stod der en lang tur på programmet. Ca. 22 km. blev det til. I stedet for at løbe runder med vand udlagt eller løbe med væskebælte, valgte jeg at lægge ruten, så jeg passerede et stadion i nabobyen, hvor jeg kunne drikke vand.

JEG fandt et godt og stabilt tempo, og kunne virkelig nyde løbeturen selvom det var 22 grader varmt denne eftermiddag. Det var helt passende at få vand og energigel efter 7 og 15 km.

FAKTA: 21,95 km. - 2:02:48 - 22 grader, lidt vind


SØNDAG d. 7. august var jeg ude og testkøre ruten (18 km.) til Gummi Tarzan, og løb efterfølgende 2,5 km. Jeg tog mig god tid til at få stillet cyklen, taget cykelhjelmen af og nulstille uret inden jeg løb. Alligevel var jeg ganske fartblind og gav den ufrivilligt max-gas. Jeg mistede lidt tempo halvvejs, men havde dog luft og ben til at give lidt ekstra på de sidste 500 m.

FAKTA: 2,56 km. - 11:30 minutter - 13 grader


TIRSDAG blev en lille tur på ca. 8 km. i solskin, 18 grader og lidt vind. Jeg holdt nogle ok km. tider på de første 4-5 km. men mistede gravist tempo, så udgangstempoet var nok for højt i forhold til turens længde - eller i hvert hvis jeg skulle have løbet længere.

FAKTA: 8,05 km. - 41:26 minutter - 18 grader


TORSDAG d. 11. august planlagde jeg en laaang tur - målet var 24-25 km. og ruten planlagt til at føre mig forbi stadion med vandpost. Vejret var rigtigt fint - 15 grader, skyet og stille vejr. Indtil første vandstop holdt jeg et pace på ca. 5:20 min/km. Bagefter kneb det med at finde samme rytme og tempoet faldt lidt til omkring 5:30 min/km. for de følgende ca. 6 km.

DE følgende ca. 5 km. blev løbet i ca. 5:35 min./km., og jeg følte mig stadig godt løbende. De næste 3 km. blev også løbet i fornuftigt tempo - nu på ca. 5:40 min./km.. Men så slap kræfterne op. Benene gjorde ondt og det blev en kamp at løbe videre. En kamp for at holde pace på under 6:00 min./km. Et par gange var jeg nede at gå, men det gjorde faktisk mere ondt end at løbe ganske langsomt.

PÅ de sidste 6-7 km. tabte jeg virkelig tempo - ved mit sidste vandstop omkring 18,2 km. lå mit gns. pace på 5:32 min./km. - da jeg var vel hjemme og havde løbet 25 km. var det gns. pace faldet til 5:40 min./km. Isoleret set et ganske tilfredsstillende pace, men set i lyset af, hvor træt og slidt jeg var på specielt de sidste 4-5 km., var det ikke særligt opløftende.

POSITIVT var det dog, at jeg restituerede ganske hurtigt og allerede dagen efter havde gode ben igen - og ekstra godt var det, da weekenden bød på 24 timers løb i Viborg med mit arbejde.

FAKTA: 25 km. - 2:21:49 - 15 grader


MANDAG d. 15. august var kroppen slidt og trængte til en restitutionstur. Jeg valgte at løbe den smukke og lidt udfordrende tur igennem Hindbærskoven. Det overraskede mig noget hvor ømme ben jeg havde, men det føltes godt at tage en stille og rolig tur ovenpå de seneste dages strabadser.

FAKTA: 5,74 km. - 32:29 minutter - 18 grader

FREDAG d. 19 august - kalenderen sagde fortsat sommer, men temperaturen var blot 14 grader midt på eftermiddagen og vinden var kold. Jeg havde ikke taget højde for vindens afkøling og fik aldrig rigtigt varmen på mine lår.

DAGENS løbetræning var henlagt til Himmerlandsstien og var en mellemlang tur - en af dem som jeg "bare" lige snupper, når jeg ikke føler, at jeg har så meget tid til træning - ja, tænk en gang, hvor meget man kan rykke sig mentalt. For et år siden var alt over 10 km. virkelig en laaang løbetur.

PÅ vejen tilbage så jeg en hund nogle 100 m. foran mig - jeg kunne ikke se nogen ejermand. Da jeg kom tættere på, trykkede den sig ned i græsset, og for ikke at true den unødigt, valgte jeg at slå over i gang. Hunden blev stiktosset, knurrede og gøede og rejste børster. Jeg gik roligt videre og skældte den lidt ud. Først da jeg var godt 100 meter på den anden side af den, mistede den interessen for mig, og jeg løb videre.

FAKTA: 13,71 km. - 1:14:52 - 14 grader, kold vind.

SØNDAG d. 21. august ville jeg forsøge mig med en 25 km. tur igen og prøve at holde tempoet lidt nede. Jeg følte, at jeg havde brug for at prøve en anden strategi for at genfinde troen på, at jeg vil kunne gennemføre de godt 42 km. om 5 uger.

ATTER løb jeg ad Himmerlandsstien og slog et smut forbi stadion for at drikke vand ved 7 og 14 km. Ved 19 km. havde jeg mit 3. vandstop og jeg følte mig godt og stabilt løbende. Ingen krise endnu. Inden jeg kunne vende næsen hjemad, måtte jeg lige løbe en sløjfe oppe i byen. Tempoet var lavt, men jeg var ikke så slidt i benene som sidst, men stadig havde jeg svært ved at tro på, at jeg ville have kræfter i benene til yderligere 17 km.

OM aftenen havde jeg en længere snak med min søster, som jeg skal løbe Berlin Maraton sammen med - og som har et par maratoner i bagagen. Ingen tvivl om, at jeg nu skal arbejde med det mentale - den fysiske træning er hvor den skal være.

FAKTA: 25 km. - 2:25:03 - 20 grader

MANDAG var benene friske igen, og det var egentlig ikke meningen, at jeg skulle løbe, men Signe ville gerne prøve at løbe en lille sandbakke, så jeg tilbød at løbe med. Det ville være perfekt som restitutionstur - og ganske hyggeligt at løbe med den lille snakkemaskine.


TIRSDAG d. 23. august smuttede jeg af sted på en løbetur, mens manden sørgede for børnene kom i seng. Vejret var dejligt. Lidt skyet og 16 grader. Jeg lagde stille og roligt ud, og forsøgte at få et godt flow og bare nyde at løbe.

DE første 6 km. blev løbet med et pace på 5:24 min/km. og for en gangs skyld løb jeg med negativt split, hvor de sidste 6 km. blev løbet i 5:18 min/km. Og oven i købet begyndte det at  finregne de sidste 3 km. mens mørket faldt på. Alt for tidligt, men vi er jo et par måneder forbi midsommer, og kan mærke efteråret trippe i kulissen.

FAKTA: 11,99 km. - 1:04:13 - 16 grader


SØNDAG d. 28. august blev det til en lang træningstur på ca. 25 km. igen - men denne får sit eget indlæg lige om lidt.

TIRSDAG d. 30. august kunne jeg runde de 200 km. i august måned. Det blev en superdejlig aftentur på ca. 11 km. ud ad Himmerlandsstien. Vejret var perfekt til en løbetur (med 3/4 lange tights og langærmet løbetee) og benene var samarbejdsvillige. Hurtigt fandt jeg et godt flow og bare nød turen. Skønt at løbe med forholdsvis stabile km.tider.

FAKTA: 11,14 km. - 56:15 minutter - 14 grader, køligt, vestenvind.


torsdag den 1. september 2011

Kæk og Klassisk Cardigan

ASTRID er en sjov pige - både en varm og en kold pige. Når hun er aktiv får hun hurtigt varmen og smider overtøj og trøjer, men når vi f.eks. cykler i skole på kølige morgener, er hun ikke sen til at finde strikvanter og benvarmere frem.

MED dette in mente er hun ikke lige en sweaterpige - det skal gerne være nemt at få af og på, og så falder valget oftest på en cardigan eller hættetrøje. Vi har begge haft et godt øje til cardiganen "En kort - en lang" fra Lene Holme Samsøes bog "Kæk og Klassisk børnestrik", og da jeg "trængte" til et strikkeprojekt på store pinde og tilmed havde egnet garn på lager i en frisk farve, så var det bare med at slå op.


PÅ pinde nr. 7 gik det hurtigt derudad - men hurtigt fik jeg også en mistanke om, at jeg ville komme til at mangle +100 gr. garn. Jeg eftersøgte garn i samme farve og parti både på webstrik og Ravelry, men uden held. Jeg skrev ligeledes til et par forhandlere, men heller ikke held derigennem. Butikken hvor jeg havde købt garnet, fører ikke længere denne kvalitet, men alligevel forhørte jeg mig også dér, om jeg skulle være heldig, at de havde noget liggende. Men nej, desværre ikke.

HALVVEJS på cardiganen besluttede jeg derfor, at trævle den op og begynde forfra på større pinde og dermed håbede jeg, at jeg ville få garnet til at strække bedre. Det tegnede meget godt, men desværre gav det ikke helt nok, og jeg bestilte derfor et nøgle i et andet parti. Den anden indfarvning ville blive brugt på kraven, og forhåbentlig bliver en evt. nuanceforskel ikke så tydelig derved.

SAMMEN med det ekstra nøgle garn bestilte jeg knapper til cardiganen. De passer helt perfekt.



ASTRID kunne næsten ikke vente på, at den blev færdig - selvom sommervejret til tider gjorde en cardigan ganske overflødig.



FAKTA:
Mønster: En kort - en lang af Lene Holme Samsøe fra Kæk og Klassisk Børnestrik
Garn: Hjertegarn Yabba - 525 gr. fv. 6957 (grøn) - pinde nr. 8 og 9 mm.
Start: 2. juli 2011
Slut: 20. august 2011
Modifikationer: Strikket på tykkere pinde, str. 8 år til min slanke pige, dog str. 10 år i længden.
Hot or not: Endnu har den ikke været i brug, men Astrid giver udtryk for, at den er dejlig og lige som den skal være, så der er håb om, at den kommer i brug, når kulden sniger sig ind på os.