tirsdag den 6. september 2011

5:1 = marathon-tempo?

EFTER 2 træningsture på 25 km. der ikke just indgød mig tro på, at jeg kan gennemføre et marathon, gik jeg lidt i tænkeboks. Dels skulle der arbejdes med det mentale, og dels ville jeg afprøve en ny strategi.

TIDLIGERE har jeg læst om 5:1 metoden på IForm, men havde lagret den i baghovedet, som en strategi i tilfælde af skader. Jeg søgte mere information og besluttede mig for, at det måtte komme an på en prøve. Ville jeg kunne løbe 25 km. med overskud med denne metode? Og hvad ville det betyde for mit gennemsnitstempo? Helt overordnet drejer det sig om at gennemføre Berlin Marathon, men drømmen er at klare det i 6:00 min/km.

SØNDAG d. 28. august skulle forsøget gøres. Jeg fik oprettet en træning, hvor uret skulle give en alarm efter 5 minutter og efter 1 minut, osv. og så var det ellers afsted.

DA jeg havde løbet den første km. ventede jeg på første alarm - arghh - det viste sig, at jeg havde glemt at starte "træningen" på min garmin. Nå, mens jeg havde gåpause, fik jeg startet træningen, og så kørte det ellers.

MIT fokus blev flyttet fra hvor langt jeg nu havde løbet eller hvor langt jeg havde igen. Det drejede sig blot om næste sæt af 5:1. Og det var rimeligt nemt at holde flowet selv med 1 minuts gåpause indimellem.

I løbeintervallerne lå jeg på ca. 5:20/km. og i gå-intervallerne på ca. 8:45/km. Rigtigt dejligt var det, at jeg blev ved med at føle mig frisk i benene og uden problemer holdt tempoet. Der var ingen krise overhovedet, og blot et snert af træthed, da jeg rundede 22 km. Mentalt var det lige det jeg havde brug! Og så var det jo faktisk dagen efter min første mini-triatlon.

NU virker det pludselig rimeligt overkommeligt at gennemføre i fin stil. Endnu har jeg ikke besluttet mig for, om jeg løber hele distancen efter 5:1-metoden, eller om jeg tager de første 10 km. nonstop og derefter aflaster med 5:1 resten af turen. Eller om det bliver løb mellem depoterne, og gåpause ved depoterne, der ligger med 2,5 km. imellem. Eller noget helt tredie. Men det føles rigtigt godt at have en strategi og have den afprøvet med godt resultat.


Tænk om man kunne se så overskudsagtig ud i Berlin...


FAKTA: 24,43 km. - 2:19:25 - 16 grader, noget blæsende

3 kommentarer:

 1. Spændende læsning og en god strategi, vil jeg tro. Det lyder som om det virker! Spændt på hvad du beslutter dig for! :)

  Hep hep!

  SvarSlet
 2. Det lyder som en god måde at træne på, jeg tror måske at det vil være svært at gennemføre under en konkurrence - du ved, man bliver trukket med strømmen. Men måske ikke. Jeg kan se at din tid var rigtig god og det er selvfølgelig fordi man kan holde til at løbe hurtigere når man får gå-pausen.
  Jeg kunne forestille meig at prøve konceptet her i weekenden.

  Hvordan er det at løbe to længere ture på en dag? Var det effektivt og hvor træt er man på anden omgang? Og er det lige så effektivt en træning som at løbe en hel lang tur?

  Og du skal nok klare den marathon, hvis jeg kunne kan du helt sikkert også!!

  SvarSlet
 3. Kirsten, jeg er spændt på at høre om du får det afprøvet, og ikke mindst hvad du synes om det.

  Jeg har et indlæg på vej om 2 træningsture på 1 dag, men når det ikke i dag. Håber, at du kan vente på svar på dine spørgsmål. :-)

  SvarSlet

Kære Bloglæser

Det er altid dejligt med kommentarer til blog-indlæggene!

Ha' en god dag.

Hilsen LisbethK