søndag den 22. april 2012

Træningen intensiveres - uge 15


EFTER en god løbeuge i påskeugen, fulgte endnu en træningsuge med intensiv løbetræning.

TIRSDAG løb jeg en stille og rolig tur med jævnt tempo rundt på grusvejene omkring vores ejendom. På ruten som jeg gennemløb 2 gange er der lidt småstigninger med løst sand, som altid er en god udfordring i min træning. Turen blev løbet med overskud og var tænkt som en restitutionstur, men alligevel kunne jeg ikke dy mig for at give gas på den sidste km., der blev løbet i 4:23/km. Dejligt at mærke, at der var power i benene efter søndagens lange træningstur.

FAKTA: 10,88 km. - 1:00:44 - 5 grader, lidt vind

ONSDAG aften var der løbetræning i løbeklubben, og det lykkedes mig at få det passet ind med familiens øvrige aktiviteter. Jeg har af og til løbet til og fra træning, men i dag valgte jeg cyklen, da aftenens tur lød på 9 km. og jeg også var afsted aftenen før.

JEG valgte at løbe med 5:30/km.-holdet - vejret var helt perfekt til løb. Snakken gik om hvordan træningen var gået siden sidst, nogle havde været til løb og ellers bare løst og fast. En anden kvindelig løber, T, og jeg lagde os forest, da vi manglede et par km. og øgede tempoet lidt, men stadig var der god luft og gode ben.

MED ca. 1 km. tilbage blev tempoet givet frit, og der kunne spurtes i "mål" hvis man havde lyst. T og jeg gav gas og pressede hinanden rigtigt godt. Selvom et hurtigt kig på uret viste, at vi løb ca. 4:15/km. følte jeg mig slet ikke presset til det yderste og ingen tegn på, at benene var ved at syre til. Jeg lå en anelse foran T, men da vi drejede ind på de sidste ca. 200 meter, rykkede hun forbi mig - konkurrencegenet i mig fandt det sidste gear, og jeg kom op på siden af hende igen. Wauv - det var både sjovt og godt at få pulsen op, og have en "legekammerat" der var med på spurt-spøgen.

LIDT efter os kom de mandlige løbere fra holdet i mål og der blev kommenteret på vores gode ben. :-)

FAKTA:  9,25 km. - 49:50 - 8 grader, vindstille.


FREDAG havde jeg planlagt en mellemlang træningstur på ca. 14 km. Det var gråt og med en smule regn, men afsted kom jeg. De første 3 km. løb jeg i roligt tempo, og besluttede mig så for, at jeg ville løbe nogle intervaller på dagens tur. Det blev derefter til 2x1 km. intervaller i 4:52 og 4:38 med ca. 1 minuts pause imellem. Derefter ca. 400 meters roligt løb, inden endnu et interval på ca. 700 meter (så passede det med de veje, jeg skulle krydse) i 4:41/km. Så lidt roligt løb igen, hvor jeg lige løb forbi et af mine sædvanlige vanddepoter for at se om der var åbnet for vandet, så jeg kunne benytte det på min næste lange træningstur.

NÆSTE interval blev på ca. 700 meter igen og i 4:53/km. Så ca. 1 minuts pause og 3x1 km. intervaller i 4:51, 4:48 og 4:51. Jeg sluttede af med at løbe de sidste par km. i roligt tempo.

FAKTA:  13,95 km. - 1:17:02 - 6 grader, let regn.


LØRDAG var vi sammen med noget af min mands familie, og vi havde aftalt at løbe en lille tur sammen. Det blev til en rolig tur i skønt terræn, men med lidt regn.

FAKTA:  4,42 km. - 23:50 - 6 grader, stille regn.


UGEN blev afsluttet med en lang træningstur. Denne gang behøvedes jeg ikke at have Jakob med som vandbærer, da jeg ville kunne få vand på ruten, og dermed blot skulle medbringe energigel.

JEG fik tanket godt op med god morgenmad, og hvilede mig ellers lidt inden jeg trak i løbetøjet og stak afsted ved 11-tiden. Planen var at løbe 5:1 på det meste af turen for lige at mærke, hvordan det var for benene.

DE første 3 km. blev løbet i roligt tempo, og så aktiverede jeg træningen i mit Garmin FR205, så jeg blev adviseret for hvert 5. og 1. minut. Dvs. 5 minutters løb efterfulgt af 1 minuts gang, etc.

DET var forholdsvist nemt at finde et godt flow i løbeintervallerne, og jeg lå på ca. 5:30/km. i intervallerne. Jeg sprang et par gå-intervaller over, enten fordi jeg var ved at nå til vanddepot, eller fordi jeg lige havde været i vanddepot. Et par blev sprunget over fordi jeg følte mig i godt flow sidst på turen og jeg følte, at det ville ødelægge mere end gavne, hvis jeg tog gå-pauser.

MIT 2. vandstop kostede lidt tid, da jeg ikke lige kunne finde vandposten - og tilmed løb vandet ekstremt langsomt. Men ellers var det en rigtig fin tur, og med passende afstand mellem vanddepoterne - efter ca. 6,8 km, ca. 13 km og ca. 18,8 km. Selv med det lidt højere gennemsnitstempo end sidste 25 km.-tur, følte jeg, at jeg havde overskud på hele turen og godt kunne have løbet et par km. mere uden træthedstegn.

FAKTA:  25,71 km. - 2:25:43 - 7 grader, kold N-NV vind

TOTAL for uge 15 - 64,21 km.


tirsdag den 17. april 2012

TOPFORM - TOPMOTIVERET


JEG har haft varierende motivation henover vinteren. Bedst som jeg følte, at træningen gik rigtigt godt og lige efter planen, røg jeg ind i sygdom - egen eller børnenes, og selvom det kun var et par dage eller en uge jeg måtte skyde en hvid pind efter løbeturene, var det nok til, at jeg følte, at den gode form røg sig en tur og at det hele kunne være lige meget. Jeg kunne såmænd lige så godt blive en "sofakartoffel".

OG til andre tider har jeg følt mig totalt ovenpå og superdisciplineret. Jeg er kommet afsted selvom vejret ikke altid har været med mig, og selvom tiden har føltes knap, og når jeg er vendt tilbage efter en træningstur, har det altid været med ny energi og lyst til mere løb.

DE første 2 uger af april har været af den gode slags. 1. april lagde jeg ud med en halvmarathon i årets første officielle løb for mit vedkommende. Påsken bød på gode løbeoplevelser sammen med familien. Skærtorsdagsløbet blev som nævnt i et andet indlæg en rigtig god løbeoplevlse på flere fronter.

LANGFREDAG havde jeg følgeskab af min mand på første halvdel af min træningstur, hvor jeg bestemt ikke mærkede noget til, at det skulle være forår. Kun et par varmegrader og tilmed godt blæsende og med lidt regn som krydderi.

PÅSKESØNDAG havde jeg planlagt en lang træningstur på ca. 25 km. og havde fået lokket Jakob med på cykel som vandbærer, da jeg var i tvivl om der var åbnet for vandet på mine sædvanlige vand-optankningssteder.

JEG startede søndagen tidligt med god morgenmad og gjorde klar til at komme afsted ca. kl. 10 - der var lovet en del vind senere på dagen, så jeg foretrak at komme afsted inden.

AFTALEN med Jakob var, at jeg skulle løbe en runde på ca. 5 km. og mødes med ham. Udgangstempoet var tilfredsstillende stille og roligt i forhold til den lange træningstur, jeg havde i vente. Blæren trykkede og jeg benyttede mig af at være hjemme, fik ordnet toiletbesøg, drak en tår vand og så satte Jakob og jeg kursen mod Himmerlandsstien. Jeg følte mig fint i flow i det rolige tempo. På vej sydpå ad stien mødte vi flere hold løbere fra den lokale løbeklub, og der blev hilst og ønsket god løbetur. Ved ca. 11 km. tog jeg første portion energi-gel og mere vand. Mentalt føltes det som om jeg kun havde løbet 5-6 km. - det lille afbræk, da jeg mødtes med Jakob spillede mig et puds.

EFTER godt 14 km. vendte vi, og jeg følte mig fortsat supergodt løbende. Tempoet lå stabilt omkring de 6 min/km. Da vi nærmerede os udgangspunktet var jeg på ca. 21 km. og Jakob blev sendt hjem efter at jeg havde taget sidste portion energigel og lidt mere vand. Humøret var højt, og jeg havde ingen problemer med at motivere mig selv til at løbe en runde, selvom jeg nu var så tæt på at kunne se vores hus.

DE sidste km. blev løbet med masser af overskud og jeg følte virkelig, at de mange træningskm. betalte sig tilbage. Hvilken forskel fra mine første lange træningsture sidste sommer. Overskuddet var så stort, at jeg kunne øge tempoet på den sidste 1½ km.

SÅDAN en træningstur booster selvtilliden, og aldrig har jeg følt mig i så god form. Jeg kunne "nemt" have løbet et par km. længere, og glæder mig til at prøve kræfter med marathon-distancen igen d. 20. maj.

FAKTA: 25,22 km. - 2:28:32 - 5 grader.

TOTAL for uge 14 - 57,45 km.



Og det er også blevet til et par nye løbesko - totalt fede Mizuno Wave Inspire 8 i en limited edition "Osaka Marathon"



torsdag den 12. april 2012

LØBEBLOG

JEG har en veninde, der for nylig er begyndt at løbe. Det er der jo så mange der gør, nu da foråret endelig ser ud til at have bidt sig fast, men denne veninde er også begyndt at skrive løbeblog. Og hun skriver helt fantastisk og med stor entusiasme. Hun rammer mig lige midt i mit løbehjerte, og for mig, er det - mindst - lige så stort at følge en nybegynders tanker og overvejelser om løb, som at læse hvad den erfarne løber kan bidrage med.

Så hvis du har glemt, hvorfor du løber, eller kunne bruge lidt inspiration til at komme i gang og finde glæden ved løb, så kig forbi En Bævers Dagbog. Du finder også bloggen i min blogliste.

mandag den 9. april 2012

Skærtorsdagsløbet 2012

SIDSTE år deltog vi i Skærtorsdagsløbet sammen med min søster og hendes kæreste - ikke en ubetinget succes, da jeg led under varmen på 10 km.-distancen, men ikke desto mindre var vi klar til at gentage deltagelsen i år.

RIGTIGT dejligt var det, at mine 2 storebrødre, der også er kommet i gang med at løbe, ville deltage. Min søster, hendes kæreste og jeg var tilmeldt 10 km.-distancen, mine 2 brøde på 5 km.-distancen, og min mand og vores børn stillede op på 3 km.-distancen. Min svigerinde, niece og mor mødte op for at heppe os i mål.

I år viste vejret sig fra den smukkeste side, omend knap så varmt som sidste år. Sol fra en blå himmel, 6-7 grader og næsten ingen vind. Jeg vurderede, at jeg ville kunne klare distancen uden vand, men var noget spændt på hvad jeg havde i benene efter den hårde ½marathon 4 dage forinden.

STARTEN gik med en runde på stadion inden vi løb ud på de respektive ruter. Udgangstempoet var behersket med 4:58 minutter for den første km. Jeg følte mig godt tilpas både mht. vejret og i benene.

OMKRING 2,5 km. ude på ruten, løb vi gennem en skov og pludselig var der en vildfaren gravhund mellem alle løbernes ben. Ejeren prøvede at kalde den til sig, og da den endelig bestemte sig for at løbe tilbage var det direkte i min retning, så jeg måtte hoppe for at undgå at falde over den. Men som en med-løber tørt konstaterede, så kunne det jo have været meget være hvis hunden havde været i lang line.

VED 3 km. skiltes 5 og 10 km.-løberne, og der blev lidt mere spredt mellem løberne, men til gengæld løb vi langs landevej. Det var ikke mange kvindelige løbere jeg så, men længere fremme kunne jeg fortsat skimte min søsters kæreste. Benene havde det fint og jeg havde ikke problemer med at holde et stabilt tempo.

VI drejede atter ind i skoven ved 5 km. - og så var vi jo allerede halvvejs. Længere fremme ventede en lille skrap stigning, som tog det sidste saft og kraft ud af mine ben sidste år. I år havde jeg planlagt at gå op ad den for ikke at syre totalt til. På toppen stod en hjælper og opmuntrede "Det går snart nedad igen" - det første lille stykke hvor vi igen var på asfalt gik dog lidt op ad, men jeg fik overhalet et par af de mænd, der i løb havde overhalet mig på den lille stigning. Det betalte sig at skåne benene.

DE sidste godt 3 km. gik nedad og humøret var i top. Jeg manglede ikke væske og benene var gode. Med ca. 2 km. til mål kunne jeg se, at jeg halede ind på en kvindelig løber foran mig, men jeg tvivlede på, at jeg ville kunne nå hende inden mål. Det lykkedes dog allerede en km. før mål og hun kunne ikke svare igen, da jeg passerede hende.

DET gav lige lidt ekstra motivation, og så var det ellers at satse resten af butikken på, at jeg ville kunne komme i mål tæt på 5:00 min./km. Da jeg kom ind på stadion, kom først Jakob og kort efter Astrid løbende over plænen, og løb med mig på de sidste ca. 300 meter rundt på stadion til mål. Her lykkedes det mig at overhale endnu 2 kvindelige løbere, og jeg kom i mål som 9. bedste kvinde på distancen i en tid ca. 4 minutter hurtigere end sidste år.

MIN søster måtte desværre nøjes med at løbe 5 km. pga. skade, men ellers kom hele familien flot igennem løbet, og dagen blev afsluttet med sammenskuds-påskemiddag hos min mor. Vi er SÅ klar til at gentage arrangementet næste år, og så kan vi kalde det en ny familietradition.


FAKTA: 10,1 km. - 50:57 minutter - 7 grader, solskin og stille vejr.

søndag den 8. april 2012

Himmerland Uhrskov ½marathon

EN lidt kølig og blæsende søndag satte Astrid og jeg os i bilen og satte kursen mod Strandby. Sæsonen skulle skydes igang med det første løb i Vesthimmerlands Cup. Astrid skulle løbe den "korte" distance på 8,4 km. (Himmerlandløbet), mens jeg skulle prøve kræfter med ½-marathon-distancen - jeg skulle jo have en længere træningstur i weekenden, og så kunne det lige så godt være til et officielt løb, hvor der var sørget for forplejning på ruten.

VI fik udleveret vores startnumre og gjorde os klar til starten. Astrid skulle lige vente en halv time på at blive sendt afsted, men heldigvis har hun efterhånden stor erfaring i at løbe officielle løb og ved, hvordan hun skal placere sig.

EFTER lidt information om ½marathon-ruten og depoternes placering, blev vi skudt afsted kl. 11.30. Jeg havde placeret mig lidt nede i feltet, og skulle ikke blande mig blandt de hurtige mænd oppe foran. Der ville være tid nok til at finde min plads i feltet, inden vi løb ind i Uhrskov plantagen, hvor stierne ville blive smalle.

DE første 2 km. løb vi på asfalt og med vinden i ryggen. Der var godt tempo på feltet, men jeg holdt øje med mit eget tempo og forsøgte at holde igen. Kræfterne skulle gerne disponeres, så der var til hele turen. Efter sigende er det en hård rute i stærkt kuperet terræn - og det skulle jeg snart erfare.

DET første stykke gennem plantagen var på skiftevis smalle skovstier og bredere skovveje, og lidt småbakker var der da, men ikke noget, der kunne slå optimismen ud. Kort efter 5 km. overså jeg og en anden løber en afmærkning, men heldigvis var der nogle løbere bag os, der fik råbt os op, og vi kom tilbage på rette spor.

OG hvilket spor - nu forstod jeg, hvorfor løbet blev beskrevet således: "ruten er meget kuperet og der er en del stigninger som er stejle og de kan i vådt vejr være lidt fedtede. Desuden er nogle steder fritliggende rødder, så vær opmærksom under hele turen". Heldigvis var det tørt vejr, så stierne var også fint tørre, men OMG - der var lige et par stigninger, der var ved at tage livet af mig. Jeg forsøgte at løbe, men måtte snart erkende, at jeg ville syre fuldstændig til i benene, hvis jeg blev ved - og det gik ikke meget langsommere selvom jeg gik op ad bakken. Og jeg var bestemt ikke den eneste - hatten af for de forholdsvis få, der løb hele vejen op.

EFTER 2 killer-bakker, blev terrænet heldigvis mere humant, og jeg genfandt et godt tempo. Ved 6,6 km. tog jeg første portion energigel og vand i depotet - det var tiltrængt. De næste km. blev løbet uden de store problemer, men uden nogen form for retningssans fra min side - vi drejede gang på gang, og løb op og ned. Rigtig god træning at løbe i terrænet.

ANDET depotstop havde jeg ved ca. 10,5 km. - igen med en portion energigel og et glas vand. Dejligt at være ca. halvvejs, og føle at der stadig var gode kræfter - dog uvis på hvad der ventede af terræn forude på ruten.

EFTER 14 km. gik det stærkt ned ad bakke. Jeg var meget fokuseret på underlaget, da der var en del rødder i skovbunden, men alligevel gik det galt. En rod stak højere op, end jeg havde vurderet og jeg snublede. Jeg forsøgte at genvinde balancen, men det var umuligt grundet hældningen og mit tempo. Jeg nåede at tage fra med hænderen, men slog det venstre knæ ned i stien. Da jeg kom på benene, gik jeg lige et par skridt for at vurdere, hvordan knæet havde det. Lidt ømt, men da jeg var "midt i ingenting" og ingen anelse havde om, hvilken retning jeg skulle i, hvis jeg skulle ud af løbet, kunne jeg lige så godt forsøge at løbe videre.

HURTIGT var smerten væk og knæet løbet varmt igen. Ved næste depot - ca. 16,5 km. - valgte jeg at drikke et glas cola og et glas vand, og tanken om evt. at "stå af" var slået ud af hovedet. Nu gjalt det om at komme i mål i en fornuftig tid, forhåbentlig omkring de 2 timer. Der var kun ca. 3 km. tilbage på skovstier, og så et par km. på asfalt, så der var formentlig ikke flere vilde stigninger på ruten.


RESTEN af turen forløb uden dramatik, og jeg kunne løbe i mål i en tid lige under 2 timer, og ganske godt tilfreds med resultatet. Astrid mødte mig i målområdet. Det var gået hende godt, og der skulle snart være præmieoverrækkelse, så jeg skyndte mig at finde kameraet frem - hvis nu...


HUN fik en flot 3. plads i aldersgruppen til 15 år i tiden 43:29 - og blev belønnet med en flot pokal.




Uhrskovs Halvmarathon - 1:57:46 - 7 grader, skyet - 10 m/sek.